Skip to main content

De overeenkomst tussen een volle koffiepot en mooie golven

In 1993 kon je op het intranet van de universiteit van Cambridge een zwartwit foto vinden van een koffiepot die om de paar seconde werd ververst. De foto, niet de koffie.

Zo kon je vanachter je bureau zien of er koffie was. Nooit meer tevergeefs naar de keuken lopen en daar een lege koffiepot aan te treffen. Deze Trojan Room coffeecam is de geschiedenis ingegaan als de eerste webcam ter wereld.

Een jaar later begon ik met surfen. Nog geen mobiele telefoons, laat staan whatsapp groepen met dagelijkse surf-updates. De enige bron van informatie was de windvoorspelling van het KNMI op de teletekstpagina’s 704 tot 712.

Door mijn beperkte metereologische kennis was bij aankomst op het strand de kans op aanlandige wind en weinig golven aanzienlijk. Tijdens mijn studie hoorde ik het verhaal van de Trojan Room koffie pot en was mijn eerste associatie: Surfvoorspelling. Als je met een camera de koffie kon checken, kon dat ook met de golven.

Jaren later, toen strandpaviljoens in Hoek van Holland een fatsoenlijke internet aansluiten kregen, heb ik een Axis webcam gekocht. Negen jaar heeft deze live verslag gedaan vanaf het dak van Strandpaviljoen DechiBeach. Inmiddels is de webcam vervangen en heeft hij een nieuwe plek gekregen bij Pelé Surf Shack op het sportstrand van Hoek van Holland.

Volg me op Instagram
© 2021 Sterker door strand