De overeenkomst tussen een volle koffiepot en mooie golven

In 1993 kon je op het intranet van de universiteit van Cambridge een zwartwit foto vinden van een koffiepot die om de paar seconde werd ververst. De foto, niet de koffie.

Zo kon je vanachter je bureau zien of er koffie was. Nooit meer tevergeefs naar de keuken lopen en daar een lege koffiepot aan te treffen. Deze Trojan Room coffeecam is de geschiedenis ingegaan als de eerste webcam ter wereld.

Een jaar later begon ik met surfen. Nog geen mobiele telefoons, laat staan whatsapp groepen met dagelijkse surf-updates. De enige bron van informatie was de windvoorspelling van het KNMI op de teletekstpagina’s 704 tot 712.

Door mijn beperkte metereologische kennis was bij aankomst op het strand de kans op aanlandige wind en weinig golven aanzienlijk. Tijdens mijn studie hoorde ik het verhaal van de Trojan Room koffie pot en was mijn eerste associatie: Surfvoorspelling. Als je met een camera de koffie kon checken, kon dat ook met de golven.

Jaren later, toen strandpaviljoens in Hoek van Holland een fatsoenlijke internet aansluiten kregen, heb ik een Axis webcam gekocht. Strandpaviljoen DechiBeach vond het een mooi initiatief en wilde het dataverkeer wel betalen. Na een upgrade van de KPN kon hoekvanhollandcam.nl online.

Volg me op Instagram
© 2021 Sterker door strand